Teknoloji tarihine baktığımızda, bir zamanlar gözde olan ancak daha sonar talihi dönmüş pek çok şirket görürüz. Acaba şimdi sıra Google’da mı?

Burada bir zamanlar Microsoft’ta çalışıp Google’a transfer olan fakat umduğunu bulamayarak tekrar Microsoft’a dönen James Whittaker’ın ilginç yazısını bulabilirsiniz.Whittaker yazısında Google’ın çalışanları için sundupu imkanları ile dünyanın en iyi şirketlerinden birisi olduğunu, ancak şirketin de sistematik olarak yok edildiğini yazıyor. Yazıyı okuyan okur, Google’ın da IBM, Apple, Microsoft, Netscape, Sun veya Yahoo’nun yaptığı hataları mı yapacağını merak ediyor.
Bu gruptan Microsoft hayatta kalmayı başardı, IBM yakın geçmişte kendisini yeniledi, Apple tarihe hiç olmadığı kadar zinde. Fahat Sun, Netscape ve görünen o ki Yahoo gelecek vaat etmeyenler kervanında. Şimdi Google’ın hangi hayatlardan ders alması gerektiğine bir bakalım.Görünen o ki Whittaker, Microsoft’u daha istikrarlı görerek geri dönmüş. Google ise her işe el atan bir şirket olarak anlatılıyor yazıda ve Job’ın en önemli tavsiyesi hatırlatılıyor: Sadece en iyi olduğunuz şeyi yapmaya odaklanın. Yazıda ayrıca Google’ın hala bazı konularda Microsoft’tan, Apple’dan ve hatta Facebook’tan daha iyi olduğunu söylüyor. Aslında temel sorun da burada zaten.

IBM: Odaklanmayı başardı
IBM bir zamanlar hem bir teknoloji pazarına sahipti hem de bizim SaaS (software as a service) modeli olarak bildiğimiz alanda faaliyet gösteriyordu. Derken IBM Apple’ı kendisine bir tehdit olarak gördü ve Microsoft’la birlikte IBM PC’yi üretmeye başladı. Sonra Sun’ı kendisine tehdit olarak gördü ve mainframe ve sunucu pazarına girdi. Bir sonraki adımda ise Microsoft tehit olarak görüldü ve OS/’ işletim sistemi üzerinde çalışıldı.

Her bir deneme aslında IBM’i zayıflattı ve sonunda IBM heme her alanda geride kaldı. Bunu geç de olsa farkeden IBM, yeniden en iyi olduğu alana odaklandı ve Google ya da Facebook’la rekabete kalkışmadı.

Microsoft: Hala meydan okuyor
Microsoft’Un hikayesi de farklı değil. Esas olarak başka şirketler için yazılımlar üreten ve oldukça gelişmiş bir işletim sistemine sahip olan Microsoft, Apple ve IBM için kendi Office paketini ve işletim sistemini sunuyordu. IBM’in Microsoft’a bağımlı kaldığını düşünmesinden sonra Microsoft satışlarını doğrudan üreticilere yapmaya başladı. Daha sonra Microsoft AOL’un alanına girdi ve MSN’i geliştirdi, ve bu adımla Netscape’e geçildi ve web atılımında geç kaldı. Sonrasında Sony Microsoft’u telaşlandırdı ve hemen Xbox oyun konsolu geliştirildi. Bu arada bilgisayar oyun pazarı gözden kaçtı.

Son olarak Google sahneye çıktı ve Microsoft milyarlarca dolar harcayarak Google’a rekabete başladı. Tüm bunlar olurken işletim sistemi üzerinde yeterince odaklanamayan Microsoft, mobil pazarını ve artık mobil işletim sistemlerinin PC işletim sistemleri pazarını geçeceğini göremedi. Öyle ki Microsoft’un işletim sistemi hala mobil cihazlar için tercih edilmiyor.

Apple: Ölümün ışığını gördü
Tüketici bilgisayarı ile işe başlayan Apple, şirketler için bilgisayarlar üretmeye çalıştığında kaybetti. Jobs’ın kovulmasından sonra ise bir Compaq, Sony/HP ve son olarak da Microsoft’muş gibi davranmaya başladı. Donanım alanında yayıldıkça yayıldı; web kameraları, yazıcılar ve el bilgisayarları gibi birçok ürün geliştirmeye çalıştı. Sonrasında ise diğer şirketler için MacOS geliştirmeye çalıştı.Herkesin birkaç ay içinde iflas edeceğini beklediği Apple Jobs’ın geri gelişiyle hayata döndü. Jobs hayatı boyunca savunduğu ilkeyi uyguladı ve sadece birkaç alanda yoğunlaşmaya başladı. Bu sayededir ki bugün Apple dünyanın en büyük şirketi konumuna geldi.

Netscape: Microsoft’u suçlama hatasına düştü
Netscape ilk poster çocuğuydu dersek yanlış olmaz. Netscape internetti, öyleki interneti kullanan hemen herkes Netscape’ı kullanıyordu. Fakat Netscape, Google’ın web’i nasıl değştirdiğini görmek yerine Microsoft’la rekabet etmeye başladı. Bu durumda Microsoft da boş durmadı ve milyarlaca doları Netscape ile rekabete ayırdı. Netscape’ın eski yöneticisi de Microsoft’un kendileriyle eskisi gibi işbirliği yapmadığından yakınıyor. Sonuç olarak Netscape unutuldu.

Sun: Güneşin altına yattı
Google’ın Microsoft’ta yaptığı etkinin benzerini Sun, IBM üzerinde oluşturdu. Aslında IBM’in başarılı şekilde işleyen modelinin kırılmasında en büyük sorumlu Sun’dır dersek yalnılmış olmayız. Ancak Sun gözlerini IBM üzerine Microsoft’a dikti ve bütün hünerini Microsoft’la mücadeleye ayırdı. Sun Microsoft’a çok büyük kayıplar vermiş olabilir, ancal sonuç olarak bakıldığında asıl kaybedenin Sun olduğu görülüyor. Sun Microsoft’la rekabet emek yerine asıl rakiplerinin IBM, HP ve Dell olduğunu görerek ona uygun hareket edebilseydi, bugün bambaşka bir konumda olabilirdi.

Yahoo: En hüzünlü hikaye!
Bu gruptaki en üzücü hikaye belki de Yahoo’nun. Yahoo henüz “sosyal ağ” tanımı kullanılmaya başlamadan önce bir sosyal ağa sahipti. Google’ın sahneye çıkmasıyla birlikte , Google’dan çok önce sahip olduğu online reklam sistemine yönelmek yerine, etrafındaki herkes gibi Google’la rekabete girdi.

Bugün ne Microsoft ne de Yahoo, Google’ın arama işine yeniden odaklanmasını gerektirecek bir atılım yapamadıklarından Google’ın en büyük rakibi olarak Facebook görülüyor. Aslında Microsoft’un da Yahoo’nun da arama pazarından uzak durmasının Google’ı yenilmez bir güç haline getireceğini ve teknolojinin ilerlemesini engelleyeceği savı pek tutarlı değil. Aksine Yahoo ve Microsoft kendi alanlarına (Microsoft yazılım, Yahoo online reklam) odaklansalardı, bugün Google bu kadar büyümüş olmayabilirdi. Oysa bugün Yahoo Facebook’u, artık kullanmadığı bir teknolojisi yüzünden dava etmeye hazırlanacak kadar ne yapacağını bilemez durumda. Bugün en büyük sosyal ağlardan birisine sahip olmak yerine Yahoo, ne olduğunuzu unuttuğunuzda başınıza neler geleceğini gösteren hazin bir örnek durumunda.

Gelelim Google’a
Google’ın bugün yapması gereken en mantıklı şey, iyi olduğu online reklam alanında kendini geliştirmeye devam etmesi. Gelişmiş arama yeteneği ile web’i derinlemesine analiz etmenin avantajını online reklam alanına yönelterek gelirlerini artırmanın yollarını araması gerekiyor.Facebook&Microsoft ortaklığı ile rekabet etmek yerine işbirliğini denemeli.  Oysa bugün Google da tıpkı kendinden önceki örnekler gibi herşeyi yapmaya çalışıyor ve her alanda var olmaya çalıştıkça kan kaybediyor.  Google’ın ilk çıktığında anti-Microsoft tavrı nedeniyle yazılım devinin bir şeytan gibi algılanmasını sağlamış olması oldukça ironik; zira bugün microsft ile Google’ı karşılaştırırsanız Google’ın Microsoft’tan bile çok daha büyük bir ‘şeytan’ durumunda olduğu görülüyor.

Tıpkı Microsoft neslinin IBM’i, Google neslinin de Microsoft’u yok etmek için bilendiği gibi bugün en iyi okullardan mezun olan nesil de Google’ı bitirmek için bileniyor. Üstelik her ne kadar Google en iyi üniversitelerden mezun olnları işe alsa da, bu kadar farklı alana bölünmüş durumdayken gelen savaşı nasıl kazanacağı büyük bir soru işareti olarak karşımızda duruyor.

————————————————————————–
Bu yazı Enderle Group başkanı ve baş analisti Rob Enderle tarafından cio.com için kaleme alınmıştır.

Ref: http://www.cio.com.tr/yonetim/liderlik/google-icin-sonun-baslangici-mi/#more-375

Related Posts